onsdag 6 maj 2009

9 månader

Då var det dags igen, 9 månader, vad ska man säga? Herregud...stora tjejen!
En dag ser ut så här:
Tuva vaknar c:a 6.30. Vi gosar i sängen och går sen upp och byter blöja. Tuva bajsar oftast på toaletten och är på strålande humör. Till frukost äter hon gröt med rivet äpple och banan, mumsfilibabba om du frågar henne! Frukosten avslutas sen med en smörgås med leverpastej eller ost på, ännu mumsigare! Eftersom Tuva äter smörgåsen själv hinner jag äta den största delen av min frukost innan hon är klar (eller om jag har riktig tur hela frukosten). Tuva tvättar av sig, borstar sina tänder och klär sen på sig. Sen leker vi en stund. Tuva gillar att banka på saker, ställa sig mot allt möjligt, rota i sin leksakslåda, kramas och pussas med sin docka, pilla på saker hon inte får pilla på, prassla med tidningar och lyssna på musik, bland annat! Hon leker relativt självständigt men kryper ofta fram till mig för att kramas litegrann, hon älskar när jag sitter med henne på golvet och leker tillsammans med henne. Vid 9.30-10 blir hon trött igen. Hon somnar oftast själv med en flaska välling men ibland vill hon somna i min famn. Bäst sover hon i sin spjälsäng med balkongdörren öppen, då kan det bli 3 timmar i sträck. Hon somnar bra i vagnen men vaknar ofta om man byter miljö, typ går in i ett shoppingcentrum. Hon är så sjukt nyfiken. När hon vaknar äter hon lunch. Hon har avancerat från puréad mat till finfördelad mat och äter mer än gärna själv (inte med sked utan då får hon plockmat). Hon äter bra för tillfället, favorit just nu är fiskbullar och korv men det mesta slinker ner, dock INTE köpta barnmatsburkar, de totalratar hon. Under eftermiddagen leker vi lite mer och hon sover ett pass till. Om hon sovit lite på förmiddagen sover hon längre på eftermiddagen och tvärtom. Pappa kommer ofta hem mellan 16.30 och 17. Tuva blir glad att se honom och sträcker nästan alltid armarna mot honom när han kommer. Vi lagar mat och Tuvan äter middag. Vi varvar kvällarna med lek och kramar. Mellan 19 och 20 byter Tuvan om till pyjamas, borstar sina tänder och går sen och lägger sig. Hon äter en stor flaska välling och somnar ibland själv i sin egen säng och ibland med mamma eller pappa i våran säng. Hon kan vakna under kvällen och vilja ha sin napp men somnar nästan alltid om när hon fått den. Ofta vaknar hon en gång per natt och vill då ha en flaska välling, men ibland har vi tur och då sover hon hela natten.
Vikt: 8,1 kg
Längd: Har inte mätt henne på en månad men försökte mäta henne ståendes idag, blev 75 cm lång men jag är skeptisk till om det stämmer.
Storlek: Mest 68, enstaka plagg i både 56 och 62 och lite 74.
Tuva står nu helt stadigt, i några sekunder till och med utan att hålla i sig. Hon pratar mycket, jag tycker att hon säger något som påminner om Dumle och titta. Mamma säger hon och även pappa (ba ba) men inte direkt till oss.... Mamma är ordet för det mesta men det låter lite olika beroende på vad hon menar, nappen har ett ljud, vällingen ett annat osv. Hon är otroligt nyfiken på allt och alla, flörtar med alla hon ser och får ögonkontakt med men är lite blyg och sitter gärna hos mamma om någon pratar med henne. Hon trivs bäst med rutiner, om något avviker blir hon orolig och får svårare att somna. Hon sover helst hemma! Hon är otroligt förtjust i Dumle, och skriker av glädje så fort hon ser honom, på promenaderna vill hon titta på honom hela tiden. Hon har börjat kasta sig bakåt när hon sitter i knät, speciellt om hon är arg. Hon har ett mycket hett temprament, blir fort arg, men lika fort glad igen. Hon är en aktiv människa, nyfiken och vill ständigt prova nya saker. Hon är försiktig med det mesta, men inte feg, hon ramlar sällan till följd av detta. Hon går litegrann runt möbler och jag gissar att hon går till midsommar.
Nu har hon funnits lika länge utanför min mage som hon var i. De här första 9 månaderna har varit fantastiska och jag ser fram emot resten.


Så här ser en 9-månaderstjej ut!


Dagen till ära passade pappa på att "sjala" litegrann.

Inga kommentarer: